Domori csokoládé bemutató
Domori – Cacao Culture
A Domori csokoládé etalon a gourmet csokoládék világában. A Domori mindenekelőtt minőség, és nem mennyiség, méghozzá fenntartható módon: kizárólag a világtermés alig 10%-át kitevő nemes, ún. aromatikus kakaókból, a Criollo, Trinitario és Nacional fajtákból készíti csokoládéit kézműves, a környezetet legkevésbé terhelő módszerrel. A Domori csokoládék kizárólag tiszta kakaót és nádcukrot tartalmaznak, nincs bennük szójalecitin, vanília, mesterséges anyagok, tartósítószerek.
A kakaók királya a Criollo, melyből a legalább 90%-osan tiszta Criollo mindössze a kakaó világtermés 0,001%-e! A nemes, de nehezebben termeszthető Criollo kakaófajtákat a tömegcsokoládékhoz használt, és a világtermés 90%-át kitevő olcsó, de nagy terméshozamú, igénytelenebb, jelentősen gyengébb minőségű Forastero kakaófajták kiszorították. A Criollo kiemelkedő minősége miatt a Domori missziója a szinte kihalás szélére került Criollo kakaófajták megőrzése, újraélesztése, ezzel a prémium kakaó világának átalakítása. A Domori Venezuelában hozta létre a világ legnagyobb Criollo kakaóbab rezervátumát, ahol 1994 óta a Hacienda San Jose-n foglalkozik helyi termelőkkel karöltve a Criollo biodiverzitásának kutatásával, termesztésének visszaállításával. Több Criollo fajtát sikerült visszahozniuk a kihalás széléről, köztük az egyik legősibbnek számító Guasare-t, melyből olyan kevés van még, hogy jelenleg csak a Domori tudja feldolgozni.
A Trinitario kakaó a világ kakaótermésének 8%-a. A Criollo és a Forastero hibride, mely kombinálja a Criollo magasabb aroma- és élvezeti értékét a Forastero erősségével, magasabb terméshozamával. A Nacional kizárólag Ecuador-ban nő, az egyetlen aromatikus ízjegyeket mutató kakaó a Forastero típusok között, emiatt prémium kakaónak számít.
A Domori 2011-ben a Salon du Chocolat Arany Pálmáját is megkapta. Az egyetlen olasz cég, amely 2003 óta minden évben megnyerte a “Legjobb Csokoládé” díjat a ‘Single Origin Dark Chocolate’ (ültetvényszelektált magas kakaótartalmú, azaz étcsokoládé) kategóriában. Díjazott csokoládéi: Porcalena 70%, Chuao 70%, Puertomar 75%, Teyuna 70%, Puertofino 80%, IL BLEND 70%, Javagrey 45%. A Domori különlegesen szép csomagolású csokoládéi mellett professzionális termékeket is kínál cukrászoknak, séfeknek, kézműves csokoládé műhelyeknek. A kakaót az olaszországi None-ban dolgozzák fel.
A Domori szlogenje: “Kakaó Kultúra”. Az alapító Gianluca Franzoni misszióját hirdeti: az aromatikus, nemes csokoládé és kakaó a kultúra egy formája. A cég egyik legfontosabb tevékenysége az aromatikus, főleg Criollo kakaófélék, és előhelyük, az esőerdők kihalásának megakadályozása.
A Domori az illy Csoport (Gruppo illy) tagja.