Cellini, "Meraviglia" Specialty szemes kávé, 200 g

Ár 3 900 Ft
Raktáron
Cikkszám:
3100610

A Cellini Caffè Meraviglia 80% Specialty Arabica és 20% Fine Robusta keveréke a legtisztább kávé szerelmeseinek, akik a maximumot keresik. A Meraviglia olaszul a Csodát jelenti, kóstolja meg Ön is ezt a csodás specialty kávét! Az Arabica El Salvadorból, a fine, azaz finom, csúcsminőségű Robusta Indiából származik.

A Meraviglia a Cellini Specialty Superior Blends kávécsaládjának tagja, melyet kis, 200 grammos kiszerelésével háztartási bean-to cup szemes kávés gépekhez, karos gépekhez ajánlunk, de kotyogóba is kiváló.

  • Íz: Teljes és kiegyensúlyozott
  • Pörkölés: Lassú ciklus, közepes fokozat
  • Aroma jegyek: Keserű kakaó és fűszerek


A Specialty minősítésű kávék fő jellemzői:
- Az SCA (Specialty Coffee Association) minőségi standardjai alapján legalább 80 vagy magasabb pontot elért kávé
- Nulla elsődleges hibával
- Maximum öt kisebb hibával
- Kézzel betakarított kávébabok
- Megfelelő, fair árat fizettek érte a termelőnek
- Nyomon követhető a nyerskávé származása
- Környezetileg fenntartható

A Cellini Meraviglia szemes specialty kávé származási helyei:


El Salvador - Közép-Amerika (Arabica)

Farm: El Carmen Estate & Benefit.
Kávé fajta: 100% Red Bourbon.
Feldolgozás: Teljesen mosva és agyagos teraszon szárítva.
Termesztési magasság: 1300 méter.
Tulajdonos: Fernando Alfaro & Family.
Régió: Ataco.
Ország: El Salvador.
A farm mérete: 70 hektár.

A Tenuta El Carmen farm 1300 méteres tengerszint feletti magasságban található, El Salvador Apaneca-Ilamatepec hegységében, Közép-Amerika egyik fő különleges kávétermelési területén. A birtokot több mint egy évszázada az Alfaro család műveli.

El Carmen El Salvador szívében fekszik, amely a Mexikótól Panamáig húzódó közép-amerikai biológiai folyosó rendszer része. Az El Salvadorban termelt kávé több mint 80%-át árnyékban termesztik, ez az ökoszisztéma elsősorban a kávéerdőre támaszkodik. Emiatt az El Carmenhez hasonló kávéültetvények létfontosságú szerepet töltenek be, menedéket adnak több száz vándorló és őshonos madárfaj számára is.

A birtokot a 19. század közepén alapították, amikor Antonio José Alfaro vásárolt egy telket Ataco falu közelében – ami az őslakos nahuatl nyelven "a Magas források helye" -, ahol elkezdett kávét termelni. Fia, Agustin Alfaro, a National Coffee Company of El Salvador alapítója apja nyomdokaiba lépett, és El Carment Salvador egyik fő exportőrévé tette. Munkáját Antonio Alfaro, a kávétermelő család harmadik generációjának feje folytatta, és ma Fernando Alfaro, a negyedik generáció tagja folytatja.

Az El Carmen egy rendkívül jól menedzselt különleges birtok, amelyet a részletekre való odafigyeléssel kezelnek. Különös figyelmet fordítanak az egyes tételek azonosságának megőrzésére, a kávébabok betakarításától a nyerskávé exportra kész állapotáig. A birtok kávéja hozzávetőleg 60%-os árnyék fedéssel készül, ami a kávé egyenletes éréséhez szükséges. Az esős évszak előtt az árnyékos fákat körülbelül 40%-os árnyékba metszik, hogy hozzáférjenek az új lombozat növekedéséhez szükséges fényhez.

A betakarítás során a piros és narancssárga Bourbon kávébabokat csak akkor szedik kézzel, ha már tökéletesen érett, és még aznap pépesítik. A vörös és narancssárga fajtákat külön dolgozzák fel. A vörös és narancssárga (más néven "rózsaszín") Bourbon kávék népszerűek El Salvadorban, de jellemzően együtt ültetik, érett állapotban leszedik és együtt dolgozzák fel őket. A babot ezután természetes úton erjesztik, tiszta forrásvízzel mossák, és napon szárítják agyagos teraszokon. A kávét fa silókban tárolják, hogy megóvják a kávészemek frissességét, és legalább 60 napig "pihenni" hagyják ellenőrzött körülmények között, hogy egyenletes páratartalmat és színt érjenek el. Végül a babot előkészítik és szitálják, hogy eltávolítsák a hibás szemeket és egységes méretet kapjanak.

Az elmúlt években az El Carmen a turisztikai szolgáltatásokra is kiterjesztette tevékenységét, kávétúrákat és éjszakázást kínálva a farmon található családi házban. A cég a környék intézménye, amelyre Ataco község is büszke.

 

India - Ázsia ( Fine Robusta )

Fajta: Robusta - Válogatás 274.
Feldolgozás: Mosva és teraszon szárítva.
Termesztési magasság: 950-1000 méter tengerszint feletti magasságban.
Régió: Coorg.
Ország: India.
A farm mérete: 300 hektár.
Kávétermesztési terület: 100 hektár.

A Coorg régióban található Faith Estate sok Fine Robustát termel, amely túlnyomórészt a Selection 274 botanikai fajtából áll, a régió partnere a Gill, amely 2008 óta dolgozik az ültetvényen, és az SMS (Fenntartható Menedzsment Rendszer) programnak köszönhetően elkötelezte magát, hogy szorosan együttműködik a termelőkkel, hogy segítse őket a hagyományos kávéról a magas minőségű specialty kávéra való átállásban.

A Faith Estate tiszteletben tartja régiója biodiverzitását, a kávéültetvényen árnyékban termesztenek,  paprika- és banán növényekkel együtt. Ez a technika nemcsak az egészséges növény- és állatvilág megőrzését segíti elő, hanem javítja a betakarított kávé minőségét, mivel árnyékos, erős napfénytől védett területeket hoz létre a csonthéjasok számára. A nagyobb számú árnyékos terület alacsonyabb hőmérsékletet és ezáltal cukrosabb kávébabot jelent.

Az elmúlt években a finom robusta ültetvények munkaerőhiánya miatt az Indiában előállított kávé minősége kissé visszaesett. E tendencia ellensúlyozására a Faith Estate úgy döntött, hogy prémiumot fizet mindazoknak a szedőknek, akik gondosan választják ki csak érett gyümölcsöt, így csökkentve annak lehetőségét, hogy hibás tételeket és/vagy a szabványoknak nem megfelelő minőséget állítsanak elő.

Nem ez az egyetlen kezdeményezés a Faith Estate részéről a dolgozók életkörülményeinek javítására és egyúttal a kávé minőségének javítására. 2018-ban néhány házat építettek az ültetvény szomszédságában azzal a céllal, hogy az összes szedőt befogadják, és a családok egy helyen lehessenek.

 

 

Új!