Espresso Shop

GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓ 

Mi különbözteti meg az illy kávét a versenytársaitól? Mitől jobb, miben más?
Miért nem Fair Trade az illy?
Tényleg magyar volt az illy alapítója?
Miért csak egyetlen 100% Arabica illy kávékeverék létezik? 
Mi a különbség a normál és a sötét pörkölésű illy kávé között? 
Meddig marad friss egy felbontatlan doboz illy kávé? 
Meddig marad friss egy felbontott doboz illy kávé? 
Hogyan tároljak egy felnyitott doboz illy kávét? 
Mik azok a MonoArabica illy kávék? 
Hány gramm kávét tartalmaz egy illy IperEspresso kapszula? 
Mennyi koffeint tartalmaz egy adag illy kávé? 
Milyen illy kávégépek vannak? 
Hányféle illy adagos kávé, kapszulatípus létezik? 
Mi az illy Art Collection?
Személyesen hol vásárolhatok illy (Domori és Dammann) termékeket?

SZERVIZ, MŰSZAKI KÉRDÉSEK

Világít a műszefalon levő háromszög jel a Francis X7 kávégépemen. Furcsán villog a Francis Y1.1 gépem. Elromlott? Mit kell csinálnom?
Milyen gyakran kell az illy kávégépeit vízkőteleníteni? 
Kifogyott a kávégép tartályból a víz miközben kávét főztem. Újratöltés után nem indul el a kávéfőzés, a gép próbálkozik, de nem jön át rajta a víz. Mit tegyek? 
Tejhabosítás/gőzölés után hiába állítom vissza a Francis X7 kávégépet espresso üzemmódba a nagy csészejel megnyomásával, nem indul el, nem tudok a tejgőzölés után kávét főzni.
Szerviz/Technikai probléma esetén kitől, hol kérhetek segítséget?

RENDELÉS, SZÁLLÍTÁS, FIZETÉS

A SEGÍTSÉG A VÁSÁRLÁSHOZ oldalon tájékozódhat a rendeléssel, szállítással és fizetéssel kapcsolatos kérdésekrőlj, mint pl. az alább felsorolt gyakran feltett kérdések.

- Kell-e regisztrálni a vásárláshoz?
- Mennyi a házhoz szállítás költsége?
- MIk azok az átvételi pontok?
- Milyen szállítási és fizetési módok közül válaszhatok?
- Mikor kapom meg a csomagomat?

Mi különbözteti meg az illy kávét versenytársaitól? Mitől jobb, miben más?

Az illy egyedüli kávés cégként a világon kizárólag egyetlen, 100% Arabica kávékeveréket készít, mely 3 kontinenst és 20 országot átszelve a legjobb ízeket hozza el. Az illy tudománya abban rejlik, hogy mindig ugyanazt a magas minőséget képes előállítani a folyamatosan változó kávétermésből. Az illy keverék 9féle, legjobb minőséget képviselő Arabica nyerskávé összetevője mindig más termőhelyekről származik, a jellegzetes illy ízt azonban mindig kikeverik belőlük az illy 8 év alatt kiképzett kávé sommelier-i. Az összetevőket folyamatosan elemzik, és olyan arányban keverik, hogy a végeredmény mindig ugyanazt a kellemes, gyümölcsös illy aromát adja, melynek koffeintartalma 35% - 40%-kal alacsonyabb mint a legtöbb más, robusta kávéfajtát is tartalmazó kávéké.
 

Miért nem Fair Trade az illy?

Az illy nem használja a legismertebb ’Fair Trade’ minősítést, mivel az a kávétermelő farmerektől várja el, hogy súlyos dollárezrekért maguk szerezzék meg a Fair Trade bizonyítványt. A Fair Trade magas kávéminőséget a fogyasztónak egyáltalán nem garantál, csak annyit, hogy egy magasabb árat kapnak a minősített farmerek a kávéjukért. Az illy ezzel szemben azt tartja fontosnak, hogy saját magát, teljes beszerzési, termelési folyamatát - a cserjétől a csészénkig - minősíttesse külső szervezetekkel, így 4 különböző külső szervezet ( DNV, ISO, EMAS) által elvégzett minőségbiztosítási és fenntarthatósági tanúsítvánnyal rendelkezik.

Az illy holisztikusan kezeli a kávét: a minőséget és a fenntartható fejlődést összeegyeztetve fontosnak tartja a kávéipar gazdasági, szociális és környezeti hatásait is. Az illy az első cég a világon, mely megkapta a ‚Responsible Supply Chain Process‘ (Fenntartható Ellátási Lánc) tanúsítványt a világ egyik legrangosabb minőségbiztosító szervezetétől, a DNV-től. Az illy a kávét nem a kávétőzsdékről, hanem közvetlenül a termelőktől vásárolja , ezzel a folyamatos magas minőséget, és a cég filozófiáját tükröző fenntartható fejlődést, méltányos kereskedelmet is elősegítve. Az illy olyan minimum felvásárlási  árat garantál a farmereknek, ami jelentős hasznot hoz nekik és közösségüknek is. Folyamatosan képzi a kávéframereket, díjakat (Premio Brasil) tűz ki a legjobb minőségű kávét termelőknek, és olyan tudást ad át nekik díjmentesen, mely lehetővé teszi számukra a minőségi és környezetbarát termelést. Az illy ezzel elérte, hogy a kávéfaremerek között rangot jelent az illy beszállítójának lenni. Az illy Fenntarthatósági Jelentését  (Sustainable Value Report) itt tekintheti meg.


Tényleg magyar volt az illy alapítója?

Igen, a trieszti illlycaffé-t 1933-ban a magyar származású Francesco Illy, azaz Illy Ferenc alapította. A Temesváron született és felnőtt Illy Ferenc dolgozott Bécsben is könyvelőként, katonaként túlélte az első világháború legnagyobb csatáit, majd  Triesztben telepedett le, ahol mérnöki munkája során tökéletesítette a franciák által kitalált kávéfőzőgépet. A gőzt lecserélte nagy nyomású levegőre, s ezzel forradalmasította a kávéfőzést. A Francecsco Illy ötlete óta világmárkává lett illycaffé-t jelenleg az Illy család harmadik generációja vezeti. Magyar gyökereiket olyannyira tisztelik, hogy a gyár területén több mint egy évtizede tiszteletbeli magyar konzulátus is van Anna Rossi Illy vezetésével. 


Miért csak egyetlen 100% Arabica illy kávékeverék létezik?

Az illy több mint 80 éves történelme alatt kávé kutatóhellyé  is vált. Triesztben és a világ több kávétermelő pontján rendelkezik laborokkal, folyamatosan tudományos vizsgálatokat, teszteket végez, kutatja a kávét, és tudományos műhelyekben publikál. A cég évtizedek óta csak egyetlen, 100% Arabica keveréket gyárt, mivel ezt az egyetlen keveréket tartja a lehető legjobb kávénak, ami a legkiegyensúlyozottabb, legharmonikusabb ízhatást adja. Tudományos labor- kémiai, és érzékszervi vizsgálataik, tesztpanelek alapján több évtizede száműzte 'zászlóshajó keverékéből', signature blend-jéből a – minden más gyártó által erősen használt - Robusta kávét, mivel az illy szerint a Robusta kávénak nincs aromaértéke, az csak töltelék kávé, amitől olcsóbb lesz egy keverék. A Robusta felel a dohos, fás ízért a kávékban. Az illy neve alatt nincs különféle minőségi szintű kávé, az illy tehetsége pont abban rejlik, hogy az általa legharmonikusabbnak tartott 'signature' illy keveréket a folyamatosan változó kávétermésből mindig ugyanabban a minőségben képes előállítani.


Mi a különbség a normál és a sötét pörkölésű illy kávé között?

A blend/keverés mellett a pörkölés minden kávégyártó egyik féltve őrzött titka. Az illy egyetlen, 9 Arabica kávéból álló keverékét a leggyakrabban a normál, világosabb pörkölésben fogyaszthatjuk. Ez a lágyabb aromájú piros színkóddal jelölt illy kávé áll a legközelebb a magyar ízléshez is, tökéletes egyensúlyt ad a keserű és a savas jegyek között, gyümölcsös viragos, a fogyasztás után hosszantartó édes utóízzel. A sötét pörkölésű illy blend ugyanez a 100% Arabica keverék hosszabb ideig és kicsit magasabb hőmérsékleten pörkölve, ami egy markánsabb, erőteljesebb ízt ad a kávénak. Az erősebb pörkölést jellemzően elsősorban Dél-Olaszországban kedvelik. Érdekesség, hogy a legtöbb gyártóval ellentétben az illy a blendinget, azaz a keverék összeállítását a 9 nyerskávéból a pörkölés előtt végzi, ettől lesz teljesen egyenletes pörkölésű az illy kávéja. Ezt azért tehetik meg, mert az illy blendet alkotó kávészemeket olyan szigorúan válogatják (pl az illy által kifejlesztett lézeres szemválogató géppel), hogy azok teljesen egyenletes méretűek, így pörkölhetik a különféle kávékat egyszerre, összekeverve.
 

Meddig marad friss egy felbontatlan doboz illy kávé?

Egy bontatlan doboz illy kávé a gyártástól számított legalább 2 éven át megőrzi pörköléskori minőségét, köszönhetően az illy korábban szabadalommal védett ún. ‘pressurization’, azaz nyomás alatti csomagolástechnológiájának. Lényege, hogy nagy nyomás alatt a frissen pörkölt kávéban az oxigént nitrogénnel helyettesítik. Ez az eljárás az átlagosnál hosszabb, 2 éves tökéletes minőségmegőrzési időt eredményez, mely egyúttal ‘érleli', javítja is a kávét, mivel a pörkölt kávéban jelenlevő több mint 1500 féle illékony aromát a nagy nyomás révén visszakényszeríti a kávészemek belsejébe, és hozzáköti a kávéban levő olajokhoz. Az egyszerű vákuummal vagy a némileg fejlettebbnek számító szelepes csomagolással nem lehet ezt a szintű konzerválást, tökéletes aroma megőrzést elérni, mivel ezek a csomagolások nem bírják, ezért nem is használják a nagy nyomást, ami az illy csomagolása esetében az illékony aromákat benne tartja a kávéban, így azok nem tudnak kiszökni. Az illy kávék minőségmegőrzési dátumát a dobozok alján találja.
 

Meddig marad friss egy felbontott doboz illy kávé?

Szobahőmérsékleten egy doboz illy kávé kb egy héitig tartja meg optimális frissességét. Ezután a levegővel való érintkezés miatt jóval gyorsabban öregszik. Ez az oka annak, hogy otthoni használatra az illy legnagyobb kiszerelésű kávéja 250 gr. Hiszen mire egy család elfogyaszt 1 kg kávét a végére úgy 'megöregszik', hogy alig marad aromája. Ezért nem gyárt a cég 1 kg-s kiszerelésű kávét.

Hogyan tároljak egy felnyitott doboz illy kávét??

Ha egy héten belül elfogyasztja tárolja szobahőmérsékleten, természetesen az illy saját fém dobozában. Ha egy hétnél hosszabb idő alatt fogyasztja el tegye hűtőbe rögtön az első felnyitás után, tehát ne csak 1 hét múlva. Ha hűtőben tárolja a főzés előtt engedje szobahőmérsékletre melegedni a felhasználni szánt kávémennyiséget.


Mik azok a MonoArabica illy kávék?

Az illy MonoArabica kávék az illy kávékeverék egyes alkotóelemei szólóban. A világszerte elismert klasszikus illy kávékeveréket 9 nemes Arabica kávé alkotja. Közülük már 6 - BRAZIL, ETIÓP, GUATEMALA, INDIA, COSTA RICA, COLUMBIA - önmagában, Single Origins, (egy termőterületről származó) kávéként is élvezhető IperEspresso kapszulás formában. Ha az illy klasszikus kávékeveréke a világ 9 legnemesebb Arabica kávéjának szimfóniája, a 6féle MonoArabica a zenekar 6 tehetséges tagja szólóban. A MonoArabica kávék mindegyike származási helye karakterjegyeit hordozza: a más klíma, talaj, magasság, csapadék, napfény és művelési mód különböző aromaprofilt eredményez. A legteljesebb, legkiegyensúlyozottabb ízélményt a klasszikus illy blend adja, de érdemes felfedezni az illy kávészimfónia szólistáit külön-külön is! Magyarországon az illy MonoArabica egyelőre csak IperEspresso kapszulás formában kapható. A doboz alján olvasható kód beírásával itt azt is megnézheti, hogy pontosan hol, milyen körülmények között termett az a doboz MonoArabica, amit megvásárolt.


Hány gramm kávét tartalmaz egy illy IperEspresso kapszula?

Egy illy IperEspresso kapszula 6,7 gramm kávét tartalmaz. Minden más kapszulás kávéban csupán 5-6 gramm kávé alapanyag van! Az illy IperEspresso kapszulában tehát akár 30%-kal több kávé alapanyag van mint más gyártók kapszuláiban, méghozzá kizárólag a legjobb minőségű Arabica kávékból


Mennyi koffeint tartalmaz egy adag illy kávé?

Az illy csak a lehető legjobb minőségű Arabica kávékat használja, melyeknek kb 35-40%-kal alacsonyabb a természetese koffeintartalma mint a rosszabb minőségű Robusta kávéknak, így egészségesebb, több fogyasztható belőle. Egy illy espresso kb 60 mg koffeint tartalmaz.


Milyen illy kávégépek vannak?

Az illy saját kávégépei a Francis Francis kávégépek, melyeknek darált kávés, E.S.E. podos, és IperEspresso kapszulás modelljei vannak forgalomban. Az illy részleges tulajdonában van az olasz Mitaca kávégépgyártó cég is, amely elsősorban irodákban, munkahelyeken használt Mitaca kapszulás gépeket gyárt, melyekben használhatók a prémium illy és a középkategóriás Mitaca kapszulák is. Az egyes gépekhez használható kapszulák kapcsolódó termékként fel vannak tüntetve az adott kávégépnél.


Hányféle illy adagos kávé, kapszulatípus létezik?

E.S.E. podos/adagos kávé:
Az adagos rendszerek első, most is használt és legkörnyezetbarátabb módja az E.S.E., az úgynevezett Easy Serving Espresso rendszer. Ezt az 1970-es években az illy fejlesztett ki, mert az USA-ban nagyon nehéz volt olasz eszpresszót főzni tudó baristát találni, aki megfelelően tömörített a kávét. Az ESE podok egyesével filterpapírba csomagolt, optimálisan tömörített kávépogácsák, melyeket csak be kell helyezni az ESE podos kávégépbe, és megnyomni a gombot. Az illy nyílttá tette ezt a szabványt, világszerte több kávégyártó készít ESEpodos kávé kiszerelést. A Francis Francis kávégépeknek van ESE podos modellje, illetve bármely gépgyártó ESE podos kávégépével használható.

Illy IperEspresso kapszula:
Az illy legújabb innovációja az IperEspresso kapszulás rendszer. Az IperEspresso technológia lelke az illy által kifejlesztett és szabadalmaztatott IperEspresso kapszula, melyben a teljes kávéextrakció történik, helyettesítve a hagyományos átszűrési folyamatot a kétfázisú extrakcióval. A kapszulának köszönhetően a kávéfőzés során a kávé nem érintkezik  a gép egyetlen alkatrészével sem, ezzel minimalizálja fáradtságos géptisztítás 
szükségességét. Ez kizárólag az illy IperEspresso kapszulával lehetséges!

Az első fázis az iper-infúzió: a forró víz ultra-magas nyomással létrehozza az optimális körülményeket, melyek elősegítik a kávé-íz, aroma kioldódását, gazdagságát, komplexitását. A második fázis az emulgálás. Ezalatt a kávé átfolyik a kapszula alján levő úgynevezett e-szelepen, ezáltal összekeveredik az aromás olaj a levegővel, ami a kávé tetején. Csak az illy Francis Francis X7.1 és Y1.1 iper kaspzulás kávégépekkel használható, más kapszularendszerekkel nem kompatibilis. Az illy klasszikus keverékén kívül ezzel a kapszularendszerrel gyártják egyedül az illy MonoArabica területszelektált kávékat. Bővebben az IperEspresso-ról itt olvashat.

illy Itaca kapszula:
A Mitaca kávégépgyártó elsőrban irodákban, munkahelyeken használt kapszulás rendszere, melyben a kapszulák egyesével, külön aromazáró fóliában vannak. Csak az illy klasszikus keverékét (normal, sötét pörkölés, hosszú kávé, és koffeinmentes) gyártják ezekkel a kapszulákkal. Csak a Mitaca kávégépeivel használható. Nem kompatibilis az IperEspresso vagy más kapszulás rendszerrel.

Illy MIA kapszula:
A Mitaca kávégépgyártó legújabb generációs kapszulás rendszere, a kapszulák önmagukban aromazáró fóliával ellátottak, nem csomagolják őket egyesével. Csak az illy klasszikus keverékét (normal, sötét pörkölés, hosszú kávé, és koffeinmentes) gyártják ezekkel a kapszulákkal. Csak a Mitaca kávégépeivel használható. Nem kompatibilis az illy Itaca, az IperEspresso vagy más kapszulás rendszerrel.


Mi az illy Art Collection?

A kávét mind az öt érzékszervünkkel fogadjuk be, ezért nagyon fontos, hogy a csésze szépségével hozzájáruljon a kávé élményhez. Az illy húsz évvel ezelőtt kezdett el azon gondolkodni hogyan emelhet minden érzékszervünk számára művészetté egy olyan mindennapi tárgyat, mint a kávéscsésze. Így születettt meg 1992-ben az illy Art Collection: minden csészekollekció egy művészeti alkotás, melynek a porcelán csésze a médiuma. Az eszpresszóivás mindennapi élvezete ezzel a szem és az elme számára is egy csészényi művészetté vált.

A magyar Illy Ferenc által 1933-ban alapított illycaffé világhíre minősége mellett sokban köszönhető a nagyon erős művészethez és designhoz kapcsolódó brandépítésnek. Az illy márkájában a kávé, a kultúra, a művészet és a design találkozik. Az illynél az eszpresszó művészet, amit ehhez illő köntösben kínálnak: a kávé iránti rajongást minden illy termék tükrözi. Ernesto Illy idealisztikus espresso csésze leírásának alapján Matteo Thun olasz sztár designer 1992-ben alkotta meg az azóta design ikonná és az illy Art Collection révén művészetté vált jellegzetes formájú illy csészét.  Az illy Art Collection évente megújuló sorozatát immár 70 világhírű művész és ifjú tehetség – pl. Pedro Almodóvar, Marina Abramovic, Anish Kapoor, Federico Fellini, Francis Ford Coppola - dekorálta. Minden egyes kollekció a művész szignójával ellátott és sorszámozott, szerves része a különleges díszdoboz, és - ahogy a jó műalkotások – az idő múltával egyre értékesebbé válik. Minél régebbi és kultikusabb, annál többet ér, a csészeszettek egyes darabjaiért gyűjtők akár 1000 dollárt is megadnak. Az illy Art Collection-ről itt olvashat többet.

 

SZERVIZ, MŰSZAKI KÉRDÉSEK:

Világít a műszerfalon levő háromszög jel a Francis X7 kávégépemen. Furcsán villog a Francis Y1.1 gépem. Elromlott? Mit kell csinálnom?

A gép nem romlott el, az X7 esetében villogó háromszög, az Y1.1 esetében a normáltól eltérő nyomógomb villogás a szükséges vízkőtelenítésre hívja fel a figyelmet. Vegye elő a gép használati utasítását, (melyet webshopunkon a kávégépek termékoldalán is letölthet) és lépésről lépésre pontosan hajtsa végre a használati útmútatóban leírt vízkőtelenítési folyamatot.

Milyen gyakran kell az illy kávégépeit vízkőteleníteni?

Ajánlott legalább kéthavonta lefuttatni a vízkőtelenítő programot. Kb 30 percet vesz igénybe. Csak háztartási gépekhez ajánlott vízkőtelenítő szert használjon! A Francis gépekhez ajánlott szert webshopunkon is megtalálja. Fontos, hogy a vízkőtelenítési programot az adott gép Használati Útmutatójában leírtak szerint pontosan hajtsa végre.

Kifogyott a kávégép tartályból a víz miközben kávét főztem. Újratöltés után nem indul el a kávéfőzés, a gép próbálkozik, de nem jön át rajta a víz. Mit tegyek?

A tartály kiürülésével megszakadt a vízoszlop, és levegő került a gépbe. Vegye ki a kapszulát a gépből, Francis X7 esetén leveheti a kart is. Tgyen egy üres csészét a kávéfőző fej alá és kapszula behelyezése nélkül, üresen nyomja meg a kávéfőzés elindítása gombot, engedjen át tiszta vizet a gépen. Ekkor a gép fel tudja szívni  a vizet és helyreáll a vízoszlop. Ahogy elindult a víz és átfolyik a csészébe állítsa meg a gépet, és helyezze be a kapszulát, majd folyttassa a kávéfőzést.

Tejhabosítás után hiába állítom vissza a Francis X7 kávégépet espresso üzemmódba a nagy csészegomb megnyomásával, nem indul el, nem tudok a tejgőzölés után kávét főzni.

A tejgőzöléshez  a kávégépnek fel kell melegítenie magát az espresso főzési 92-94 C fokos hőmérsékletről. A tejhabosítás/gőzölés befejezése után a gépnek vissza kell hűlnie az espresso készítési hőmérsékletre. Amíg ez nem történik meg a gép nem főz kávét, hiszen a magas hőmérsékleten elégetné azt. A visszahűlésl kb 10 percig tart a gépnek. Ha azonnal a gőzölés után szeretne kávét főzni felgyorsíthatja az espresso hőmérsékletre visszahűtést így:  
1. a műszerfalon levő nagy csésze jel megnyomásával állítsa vissza a gőzölés üzemmódról az espresso üzemmódra a gépet. 
2. Tegyen egy bögrét a gőzkar alá.
3. Nyomja meg hosszan, legalább 5 másodpercig a műszerfalon a gőzölés jelet.
4. Ekkor a gép elkezd magán hideg vizet átfolyatni, míg le nem hűl a 92-94 fokos espresso főzési hőmérsékletre, ez kb fél-1 percig tart. Ha eléri az espresso főzési hőmérsékletet a gép megáll és a nagy csésze jel kéken kigyullad, jelezve, hogy ismét készen áll a kávéfőzésre.


Szerviz/Technikai probléma esetén kitől, hol kérhetek segítséget?

Munkaidőben, hétköznap 9:00-től 17:00 óráig hívhatja a 422 1700 telefonszámot. Emailben a szerviz@espressokft.hu címre várjuk kérdését. Ha kávégépét szervizelni szükséges kérjük hozza be irodánkba munkanapokon 9:00 – 17:00 óra között. Cím: Espresso Kft. 1032 Budapest, Kiscelli u 7-9. Igény esetén futárszolgálattal el tudjuk szállíttatni gépét, melynek költsége Önt terheli.

 

 

Developed by Oander Media Kft.