Cellini, "Delizia" Specialty szemes kávé, 200 g

Ár 3 900 Ft
Raktáron
Cikkszám:
3100510

A Delizia by Cellini Caffè Specialty Arabica keveréke egy igazi kávé ízutazás a világ legjobb kávétermő vidékein a legtisztább kávé szerelmeseinek, akik a maximumot keresik. A Delizia by Cellini Caffè 100 % Specialty Arabica keveréket a legtisztább, gyümölcsös kávé szerelmeseinek ajánljuk, akik a maximumot keresik.
A Delizia olaszul a Élvezetet jelenti, kóstolja meg Ön is ezt az ínyenc specialty kávét! A csúcsminőségű Arabicák a világ vezető prémium kávétermelő országainak minőségi kistermelőitől származnak: Kolumbia, El Salvador, Etiópia, Guatemala, Brazília

A Delizia a Cellini Specialty Superior Blends kávécsaládjának tagja, melyet kis, 200 grammos kiszerelésével háztartási bean-to cup szemes kávés gépekhez, karos gépekhez ajánlunk, de kotyogóba is kiváló.

  • Íz: könnyű, közepesen testes
  • Pörkölés: lassú ciklus, közepes fokozat
  • Aroma jegyek: virágos , citrusos utóíz


A Specialty minősítésű kávék fő jellemzői:
- Az SCA (Specialty Coffee Association) minőségi skáláján a 100-ból legalább 80 vagy magasabb pontot elért kávé
- Nulla elsődleges hibával
- Maximum öt kisebb hibával
- Kézzel betakarított kávébabok
- Megfelelő, fair árat fizettek érte a termelőnek
- Nyomon követhető a nyerskávé származása
- Környezetileg fenntartható

A Cellini Delizia szemes specialty keveréket alkotó Arabica kávék származási helyei:

KOLUMBIA ( Közép-Amerika )

Farm:
Különféle kávétermelők Huila megyéből.
Fajták: Caturra, Colombia és Castillo.
Feldolgozás: Teljesen megmosva és napon szárítva teraszon vagy elbasán.
Teremesztési magasság: 1300-1950 méter tengerszint feletti magasságban.
Tulajdon: 50 kistermelő.
Régió: Alto del Obispo, San Agustin Huila.
Farm átlagméret <5 hektár.
Átlagos kávétermesztési terület <3 hektár.


Míg a Huila régió természeténél fogva a kávétermesztés optimális földrajzi adottságaival van megáldva, a San Agustin környéki területekről származó kiváló minőségű kávé titka maguk a gazdák. A kávétermesztés a régióban többnyire kis mennyiségben folyik. Valójában a régió termelőinek körülbelül 80%-a 3 hektárnál kisebb területen termeszt kávét. Ezeket a kisvállalkozásokat családok vezetik, és csak ritkán alkalmaznak külső munkaerőt, ami körültekintőbb és figyelmesebb gazdálkodáshoz, valamint a végtermékre való nagy büszkeséghez vezet, amely egyfajta családösszetartó erővé válik.

Alto del Obispo San Agustintól délre található, és gyönyörű kilátást kínál a völgyre és a környező dombokra. A Mercanta partnere a huilai tételek exportjában több mint 25 éve dolgozik helyi gazdákkal, akik a San Agustint és a közeli Pitalito várost körülvevő zöld dombokon élnek. Együtt úttörő szerepet játszottak a specialty kávék értékesítésében az egész régióban, amely optimális természetes feltételekkel rendelkeznek a kávétermesztéshez. Ez az együttműködés vezetett a "Club San Agustin" létrehozásához, amely minden évben egy versenyen választja ki az 50 legjobb minőségű termelőt. Ez a verseny az évek során erős kapcsolatokat teremtett a termelők és a közvetlen beszerzést preferáló cégek között, beleértve a mezőgazdasági gyakorlatok javítását célzó műszaki szolgáltatásokat a kupa minőségének optimalizálása érdekében. Erőfeszítéseik támogatására a "Club Agustin" termelői egész évben technikai segítséget kapnak, beleértve a talajelemzést, tanácsot és támogatást kapnak a feldolgozáshoz.

Ezek a kistermelők szigorú minőségi szabványokat követnek, és elkötelezettek a legjobb kávék szállítása mellett. A farmerek között sokan nyertek már díjat kávé versenyeken. A közelmúltban a „Klub” egyik régi tagja, Alirio Aguilera példája, aki Finca San Isidrojával az első helyezést érte el a 2013-as Cup of Excellence versenyen.

A támogatás a jóléti szolgáltatások nyújtására is vonatkozik. 2004-ben a közeli Alto del Obispo városában egy közösségi központ épült, amely napi 80 gyermek számára kínál étkezési és gyermekgondozási programokat (az összes működési költséget exportáló partnerünk állja). Tervezik a kultúrotthon fejlesztését is, különös tekintettel a futballpálya és a gyermekek számára sportpálya építésére.

Kávé feldolgozása:

A távoli déli Huila régióban eltér a kávétermesztés Kolumbia más régióitól. Több, mint a mezőgazdaság, ez egy generációk óta öröklődő művészet. Minden család saját termesztésével foglalkozik, általában minimális vegyszerezéssel. A betakarításról is a család gondoskodik, gyakran a szomszédok és a tágabb család segítségével. A piros, érett kávécseresznyét a betakarítás után műanyag tartályokban úsztatják, hogy kiszűrjék az alulérett szemeket. Ezután a családi gazdaságban (általában a főépület közelében) elhelyezett kézi gépen pépesítik őket. Az ebből a folyamatból származó hulladékot később a kávéfák természetes műtrágyájaként használják fel. A kávét ezután az időjárási viszonyoktól függően 12-18 órán át erjesztik, majd hideg, tiszta vízzel mossák.

Amint ez a folyamat befejeződött, sok gazdálkodó a napon szárítja a gabonát az otthona teraszán vagy tetején (elbas). Huila ezen részének gazdái olyan mechanizmust terveztek, amely lehetővé teszi, hogy a csigák által húzott burkolatok a tetőre csúszhassanak, hogy eső esetén lefedjék a kávét. Egyes farmerek parabolaágyakon szárítják a kávét a napon. Ezek a helyi nevén marquesina-ként emlegetett parabolaágyak – amelyek kicsit "karikás" üvegházakra épülnek, ahol a légáramlást mindkét végén nyílások biztosítják - védik a kávét az esőtől és a ködtől száradás közben, és megakadályozzák, hogy a kávészemekre páralecsapódás csöpögjön. A kávét közvetlenül a farmertől szállítjuk exportpartnerünk pitalitói raktárába, ahol szárazon őrlik. Ebben a szakaszban a piaci árakhoz képest prémium árban már megállapodtak ezekkel a kivételes termelőkkel. A kávét gondosan osztályozzák és kóstolják. A további díjakat a kupapontszám alapján fizetik ki, a Qgrader-ek, osztályozó értékelése szerint.

 

ETIÓPIA ( Afrika )

Mosó állomás: Mirado Station
Tulajdonos: Asefa Dukamo.
Fajta: JARC Selection 74158.
Feldolgozás: Teljesen megmosva és megemelt padokon szárítva.
Termelési magasság: 1800-2100 méter tengerszint feletti magasságban.
Régió: Sidama.
A gazdaság átlagosan mérete kevesebb, mint 5 hektár.

 

A Sidama városában, Etiópia híres kávétermelő régiójában található Mirado Station alig több mint ezer kistermelővel dolgozik közvetlenül az exportra szánt kávé őrlésében. A Daye Bensa, az etiópiai exportszervezet segítséget nyújt a termelőknek kávéjuk értékesítésében.

A malomtulajdonos, Asefa Dukamo fiatalon megismerkedett a kávéval, mivel szülei kávét és más zöldségféléket termesztettek. Tinédzserként elkezdte ellátni a közeli mosóállomásokat a rokonoktól és a közeli falusiaktól, valamint a család farmjáról vásárolt kávébabbal. Így rájött, hogy nincs sok mosóállomás a közelben, és nagy távolságokat kell megtenni a kávé kiszállításához. Ezért az az ötlete támadt, hogy saját mosóállomást épít, hogy csökkentse a régió kávétermelőinek utazási idejét.

1997-ben egy mosóállomást épített Girja faluban, alig egy mérföldre a szülei otthonától. A következő évben újabb mosóállomást épített Eltamában, 30 km-re Girjától. Dukamo ezután Daye Citybe, a Bensa kerületbe költözött, ahol létrehozta a fő mosóállomást, Qonqanát. Végül egy száraz malom került beépítésre, hogy megfelelő feltételeket biztosítson a kávé természetes feldolgozásához. Asefa öccse, Mulugeta Dukamo a Daye Bensa Coffee exportőrök társalapítója, és szerves szerepet játszott a mosóállomások bővítésében. Ma a Daye Bensa hat helyen működik: Bensa, Bura, Chabe, Hoko (Girja), Aroressa és Chire, 20 mosóállomással, öt malom és három kávéültetvény.

A kávé mellett a régió termelői más növényeket is termesztenek, mint például cukornád, különféle gyümölcsök. A kávéból származó bevétel fontos, de a legtöbb gazdálkodó számára még mindig minimális a gazdaságuk kis mérete miatt. A régióban termesztett kávé nagy része 100%-ban bio, mivel a gazdáknak nincs pénzük műtrágya, növényvédő szerek vagy gyomirtó szerek használatára, de a magas tanúsítási költségek miatt nem tanúsított kávé.

Azok a termelők, akik a Mirado Stationnel együttműködnek a kávétermesztésben, számos nehézséggel szembesülnek, mint például az elektromos áram, a víz, a távközlés és az utak hiánya. Ezenkívül a régió termelőinek alig vagy egyáltalán nem láthatóak az új és továbbfejlesztett kávétermesztési gyakorlatok, amelyek közvetlen hatással vannak a hozamra és a minőségre.

Szerencsére Daye Bensa a „Vissza a közösségbe” projektek kezdeményezésével azon dolgozik, hogy ellensúlyozza ezeket a problémákat. Az eddigi projektek között szerepelt a falvakat összekötő utak építése, villamos transzformátorok telepítése, valamint a termelők képzése a kávéültetvényekre vonatkozó szabályokról és a legjobb mezőgazdasági gyakorlatokról. A Daye Bensának több célja is van a következő néhány évre, többek között a mezőgazdasági képzés fejlesztése, valamint a termelők és családjaik egészségügyi létesítményének építése.

A Dukamo családnak a régióra gyakorolt ​​hatása jelentős annak köszönhetően, hogy számos farmot sikerült elérniük, oktatják a fiatalokat a kávétermelésről, és összekapcsolják a termelőket a globális kávépiacokkal. A Sidama régió termékeny talajt és ideális klímát kínál a kiváló minőségű kávé előállításához. Nemrég azonban vita alakult ki arról, hogy melyik a helyes elnevezés: Sidama vagy Sidamo. A 2020 júniusában tartott népszavazás után Sidama hivatalosan Etiópia regionális államává vált, és a „Sidamo” elírást hibásnak nyilvánították. Körülbelül 3,2 millió ember él a régióban, akik beszélik a szidama nyelvet, saját kultúrájukkal és hagyományaikkal. Az etióp kávé nyomon követhetősége problémás volt az Etiópia Árutőzsde (ECX) miatt, de az új törvények célja a nyomon követhetőség és a termelők feltételeinek javítása.

Kávé feldolgozása:

A folyamat a legérettebb kávécseresznyék szelektív kézi szedésével kezdődik. A termelők jellemzően 2-5 kilométert tesznek meg lóháton vagy motoron, hogy elérjék a nedves malmot. A betakarítást követően a cseresznyét a malomba szállítják, hogy a sűrűség és a minőség alapján kiválogassák. A kávécseresznyét tartályokba merítik, és szárítás előtt eltávolítják a felszínen úszó hibásakat. A válogatás után a cseresznyét eltávolítják a pépből, és vízzel töltött erjesztőtartályba helyezik, ahol 24 órán át erjesztik. Ez a lépés lehetővé teszi a külső nyálka gondos lebontását. Ezt követően a kávét speciális vájúkban gondosan mossák, ahol faszerszámok segítségével eltávolítják a maradék nyálkahártyát és minden idegen anyagot. Megtisztítás után a babot speciális magasított padokra szállítják hálóval. Itt a kávét 12-15 napig szárítják a napon, és folyamatosan forgatják.

 

GUATEMALA ( Közép-Amerika )

Fajta: Catucai.
Feldolgozás: Teljesen mosva és teraszon szárítva.
Termesztési magasság: 1200-1450 méter tengerszint feletti magasságban.
Tulajdonos: Rasch család.
Régió: SantaRosa.
A farm teljes mérete: 150 hektár.
Kávétermesztési terület: Körülbelül 75 hektár.


A Guatemalából El Salvadorba vezető út során a kilátás hatalmas kiterjedésű erdőkre és farmokra tárul. Közvetlenül az út mellett található a Finca El Hato, egy  gyönyörű farm a dombok között, a nyüzsgő főváros mellett.

Verenade Rasch az El Hato tulajdonosa, és az egzotikus fák és növények iránti szeretetét arra használta, hogy a kávénövényeket őshonos növények dzsungelével vegye körül. A farmot 1938-ban alapították, amikor első tulajdonosa, Enrique Topke elkezdte a kávétermesztés elterjesztését a régióban, valamint a szabadföldi állattenyésztést. Enrique családja még mindig a farmon dolgozik, és 2018-ban megtapasztalta a kávélevél rozsda pusztítását, amikor a gazdaság termésének körülbelül 60%-a elveszett a betegség miatt.

A kávélevél rozsda terjedésének leküzdésére a Rasch család ellenálló fajtákat kezdett ültetni, és több mint 200 000 új fát telepített a földjére. A malom melletti faiskolák bemutatják az El Hato komplex szervezetét és a jövőbeni termőterületekre vonatkozó terveit, ellenállóbb és az éghajlathoz alkalmazkodó fajtákkal. A kávécsemeték gondozása rendkívüli gondossággal történik, köszönhetően az ellenőrzött öntözőrendszereknek és a megfelelő talajegészségügyi állapotnak. Az El Hato magasan fekvő részei gazdag biodiverzitást és megfelelő páratartalmat tesznek lehetővé, miközben mindenféle madarak repkednek a fák között.

A jelenleg ültetett fő fajták az Icatú, a Castillo és a Bourbon, de új fajtákat is kipróbálnak, hogy teszteljék a fák kávérozsdával szembeni reakcióját és a csésze általános minőségét.

A cseresznye kézi szedése után a kávét az őrlőhelyre szállítják, hogy mossák, pépesítsék és a minőség érdekében válogatják. A válogatás és a mosás hatékonyan történik a Columbian csatornarendszeren keresztül, amely lehetővé teszi a lebegő magvak és egyéb idegen anyagok könnyű eltávolítását. A kávét ezután víztartályokban erjesztik, hogy lebontsák a külső nyálkahártyát. Ezután a kávét egyenletesen eloszlatják a beton teraszokon, hogy a napon szárítsák. Bizonyos esetekben a kontrolláltabb szárítási folyamat elérése érdekében ezt az eljárást üvegházakban hajtják végre.


BRAZÍLIA ( Dél-Amerika )


Fajta: Catuai.
Feldolgozás: Mosva és teraszon szárítva.
Termesztési magasság: 900-1000 méter tengerszint feletti magasságban.
Tulajdonjog: Coopmac.
Régió: Bahia.
A gazdaság teljes mérete: 30 hektár.
Kávétermesztési terület: 23 hektár.

A Barro do Chaca 100 éves múltra tekint vissza, és Brazília Bahia területének egyik legrégebbi ültetvényének tekinthető. Napjainkban a nagy beruházásoknak köszönhetően az ingatlan egyre kísérletezőbb megközelítést alkalmaz, melynek célja a fenntarthatóbb és minőségibb termelés.

A mintegy 1000 méteres tengerszint feletti magasságban található Barro Do Chaca hidegebb éghajlatú, ezért sűrűbb, következésképpen összetettebb telkeket hoz létre. Ez a hidegebb éghajlat megnehezíti a kávékészítést, mivel az alacsony hőmérséklet növeli a fagy és a penészedés kockázatát a bab pergamenben történő szárításakor.

A kávét kézzel és olyan gépek segítségével szüreteljük, amelyek lehetővé teszik, hogy a fák legmagasabban fekvő csonthéjait is elérjék. Csak az optimálisan érett gyümölcsöket szedik le, az ültetvényen 2-3-szor haladnak át ugyanazon a területen. A betakarítás után a kávécseresznyéket vízcsatornákon vezetik át, amelyek sűrűségük szerint osztják el őket, elválasztva a kevésbé sűrűeket a sűrűbbektől. A minőség-ellenőrzés itt nem áll meg, sőt az afrikai ágyásokon is  válogatják őket a hibások kiküszöbölésére. Nemcsak a betakarítás során, hanem a betakarítás utáni minőséget is ellenőrzik. Minden tételt kétszer kóstolnak meg: az első kóstolás a szárítás után történik, és a hibák azonosítására szolgál, a második 30 napos időszak után kerül sor az általános minőség értékelésére, amely mindig 83 SCA-pont (Specialty Coffee Association ) körül van a maximális 100-ból.

 
EL SALVADOR ( Közép-Amerika )


Farm: El Carmen Estate & Benefit.
Kávé fajta: 100% Red Bourbon.
Feldolgozás: Teljesen mosva és agyagos teraszon szárítva.
Termesztési magasság: 1300 méter.
Tulajdonos: Fernando Alfaro & Family.
Régió: Ataco.
Ország: El Salvador.
A farm mérete: 70 hektár.

A Tenuta El Carmen farm 1300 méteres tengerszint feletti magasságban található, El Salvador Apaneca-Ilamatepec hegységében, Közép-Amerika egyik fő különleges kávétermelési területén. A birtokot több mint egy évszázada az Alfaro család műveli.

El Carmen El Salvador szívében fekszik, amely a Mexikótól Panamáig húzódó közép-amerikai biológiai folyosó rendszer része. Az El Salvadorban termelt kávé több mint 80%-át árnyékban termesztik, ez az ökoszisztéma elsősorban a kávéerdőre támaszkodik. Emiatt az El Carmenhez hasonló kávéültetvények létfontosságú szerepet töltenek be, menedéket adnak több száz vándorló és őshonos madárfaj számára is.

A birtokot a 19. század közepén alapították, amikor Antonio José Alfaro vásárolt egy telket Ataco falu közelében – ami az őslakos nahuatl nyelven "a Magas források helye" -, ahol elkezdett kávét termelni. Fia, Agustin Alfaro, a National Coffee Company of El Salvador alapítója apja nyomdokaiba lépett, és El Carment Salvador egyik fő exportőrévé tette. Munkáját Antonio Alfaro, a kávétermelő család harmadik generációjának feje folytatta, és ma Fernando Alfaro, a negyedik generáció tagja folytatja.

Az El Carmen egy rendkívül jól menedzselt különleges birtok, amelyet a részletekre való odafigyeléssel kezelnek. Különös figyelmet fordítanak az egyes tételek azonosságának megőrzésére, a kávébabok betakarításától a nyerskávé exportra kész állapotáig. A birtok kávéja hozzávetőleg 60%-os árnyék fedéssel készül, ami a kávé egyenletes éréséhez szükséges. Az esős évszak előtt az árnyékos fákat körülbelül 40%-os árnyékba metszik, hogy hozzáférjenek az új lombozat növekedéséhez szükséges fényhez.

A betakarítás során a piros és narancssárga Bourbon kávébabokat csak akkor szedik kézzel, ha már tökéletesen érett, és még aznap pépesítik. A vörös és narancssárga fajtákat külön dolgozzák fel. A vörös és narancssárga (más néven "rózsaszín") Bourbon kávék népszerűek El Salvadorban, de jellemzően együtt ültetik, érett állapotban leszedik és együtt dolgozzák fel őket. A babot ezután természetes úton erjesztik, tiszta forrásvízzel mossák, és napon szárítják agyagos teraszokon. A kávét fa silókban tárolják, hogy megóvják a kávészemek frissességét, és legalább 60 napig "pihenni" hagyják ellenőrzött körülmények között, hogy egyenletes páratartalmat és színt érjenek el. Végül a babot előkészítik és szitálják, hogy eltávolítsák a hibás szemeket és egységes méretet kapjanak.

Az elmúlt években az El Carmen a turisztikai szolgáltatásokra is kiterjesztette tevékenységét, kávétúrákat és éjszakázást kínálva a farmon található családi házban. A cég a környék intézménye, amelyre Ataco község is büszke.

 

Új!